Att tänka på gällande hund i bil

Att tänka på gällande hund i bil

Man får inte längre ha hunden löst i bilen utan det behöver finnas någon form av transportbur, lastgaller eller en sele som är särskilt anpassat för hund i bil. Beroende på vilken bil och vilken ras du har finns det olika lösningar att välja mellan.

Transportera hund i bil

Har du en bil med ett öppet bagage kan du välja att köpa en transportbur eller sätta ett lastgaller så att hunden kan vara i bagageutrymmet under färd. Har du däremot inte något sådant bagage så finns det olika anordningar som du kan använda på en passagerarplats i bilen. Kontrollera noga så att den lösning du väljer är säker och anpassad för din hunds vikt och storlek.

Se även till att ta med reservdelar till bilen så att ni kan laga om något går sönder under resan. Det kan vara bra att i alla fall ha några av de enklare reservdelarna med sig så att er hund kan vara trygg även om något går sönder mitt under färden.

Tänk på att inte ha något som hunden kan skada sig på eller bita sönder något i närheten. De får även inte sitta så att de kan störa er under bilfärden så att ni inte kan koncentrera er fullt ut på er körning.

Långresa med hund

Ska ni resa en längre sträcka med bil och hund finns det några saker att förbereda er på. Tänk på att ha med er vatten och mat även till hunden och ta regelbundna pauser så att hunden kan få sträcka på sig och utföra sina behov. Vanligtvis finns det många rastplatser efter vägen där man har möjlighet att även rasta sin hund.

Det finns tyvärr en del hundar som får ångest eller åksjuka av att åka bil. Första gången så vet man såklart inte hur ens hund kommer att reagera på bil så börja med kortare turer innan ni ger er i väg på en långtur. Visar er hund sig vara åksjuk eller får ångest kontakta er veterinär så kan denne hjälpa er att hitta rätt lösning för att lindra dessa problem hos hunden.

Ska ni korsa gränsen så får ni inte heller glömma att ta med pass, vaccinationsregister med mera för att få inträde i landet. Beroende på vilket land ni ska resa till så ser reglerna olika ut för att ta med sig hundar så kolla upp vad som specifikt gäller i det eller de länder ni kommer att bila igenom.